• @ArjanMoens Trump-boycot toont: 'Sociale media scheidsrechters over vrije woord' /via @NOS https://t.co/TZmL1Vlcc5
  • @ArjanMoens Steeds meer ondernemers in nood: 'Help ons, ik ben radeloos en slaap niet meer' /via @NOS https://t.co/grmieG65kH
  • @ArjanMoens Ton opent zijn kledingwinkel bij verlenging lockdown: 'Anders is het einde verhaal' /via @NOS https://t.co/Ch6VP8fFm9
  • @ArjanMoens https://t.co/t3ScdHg3sn https://t.co/E9BYoZk6OB
Wat is de impact als ik mijn betalingstermijn inkort?

Wat is de impact als ik mijn betalingstermijn inkort?

De Nederlandse economie verkeert in zwaar weer. De kans is vrij groot dat het water je aan de lippen komt en misschien overweeg je je betalingstermijn in te korten. In deze blog kijken we naar de impact daarvan, voor jou en voor je klant, en geven we tips hoe het ook anders kan.

Zorgelijk

De economische wind is zeker nog niet gaan liggen, maar als we naar de cijfers van het CBS kijken, zien we wel dat het aantal faillissementen langzaam afneemt. Dat zegt echter niets over jouw persoonlijke situatie. Misschien staar jij wel elke avond zorgelijk naar je omzetcijfers en vraag je je af welke maatregelen je nog meer kunt nemen. Je betalingstermijn inkorten, is er een van. Maar is dat slim? De pros en de cons op een rijtje.

Betere cashpositie

Ten eerste zorgt een kortere betalingstermijn dat je voor jezelf een betere cashpositie creëert. En voor een ondernemer geldt: cash is king. Als geld sneller beschikbaar komt, kun je het ook sneller uitgeven. Zolang je geld nog in handen is van je opdrachtgever, kun jij er niets mee. Zo simpel is het. Als je je betalingstermijn inkort – bijvoorbeeld van een maand naar een week of van 60 dagen naar 30 dagen – krijg jij meer financiële ademruimte. Zeker in een periode als deze is een gezonde liquiditeit heel belangrijk om te kunnen overleven.

Hoger rendement

Wat levert het inkorten van je betalingstermijn je eigenlijk concreet op? Daar is een simpele formule voor. Als je je omzet, inclusief btw, deelt door 365 dagen, heb je je omzet per dag. Als je dat vermenigvuldigt met het aantal dagen dat je facturen sneller betaald worden, weet je wat het werkkapitaal is dat daardoor sneller vrijkomt. Dus stel, je hebt een miljoen omzet, inclusief btw. Als je dat deelt door 365 kom je op een gemiddelde dagelijkse omzet van 2.400 euro. Dat houdt in dat als je je betalingstermijn met tien dagen inkort, je 27.400 euro sneller tot je beschikking hebt. Dat is een mooie bijdrage aan het rendement van je onderneming.

Impact voor klanten

Dat is natuurlijk prachtig voor jou. Maar wat is de impact op je klanten? Zij verkeren immers in dezelfde economische storm. Als ze jou sneller – moeten – betalen, drukt dat aan hun kant de liquiditeit. Geld dat ze jou nog niet hoeven te betalen, kunnen zij besteden aan iets anders. Kortom, wat positief is voor jou, is een stuk minder positief voor je klanten. En nu?

Andere manieren

Gelukkig zijn er ook andere manieren om sneller over je geld te beschikken. Je kunt natuurlijk om te beginnen je facturen direct sturen nadat je je product of dienst hebt geleverd in plaats van wachten tot het einde van de maand. Dan gaat je betalingstermijn ook eerder lopen en staat het geld eerder op je rekening, zonder dat je iets aan je betalingstermijn hebt gedaan. Als het om een project gaat, kun je ook deelfacturen sturen of zelfs vooraf om een aanbetaling vragen. En tenslotte kun je ook afspreken dat je klant een betaalkorting krijgt als hij of zij jouw facturen sneller betaalt. Iedereen blij.

Meer weten?

Een dilemma, dat snappen wij. Wil je toch snel je geld, zonder daarvoor je klant onder druk te moeten zetten? Overweeg dan eens factoring. Je brengt je facturatie en je debiteurenbeheer bij ons onder, wij betalen jouw factuur binnen 24 uur uit en vervolgens maken wij ons druk om het innen van de factuur bij de debiteur en om het verdere debiteurenbeheer. Met het geld dat op die manier vrijkomt, kun jij je bedrijf laten groeien. Nieuwsgierig wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen en hoe The Blue Factor je zorgen uit handen kan nemen? Hier lees je er alles over en kun je, als je dat wilt, direct aansluiten.

Terug naar overzicht

vraag een offerte aan

acceptatie en verwerken gegevens

stuur uw factuur in CC naar ons

u ontvangt de betaling binnen 24 uur

wij innen de factuur bij uw klant