• @ArjanMoens Trump-boycot toont: 'Sociale media scheidsrechters over vrije woord' /via @NOS https://t.co/TZmL1Vlcc5
  • @ArjanMoens Steeds meer ondernemers in nood: 'Help ons, ik ben radeloos en slaap niet meer' /via @NOS https://t.co/grmieG65kH
  • @ArjanMoens Ton opent zijn kledingwinkel bij verlenging lockdown: 'Anders is het einde verhaal' /via @NOS https://t.co/Ch6VP8fFm9
  • @ArjanMoens https://t.co/t3ScdHg3sn https://t.co/E9BYoZk6OB
5 tips voor een razendsnelle betaling van je factuur

5 tips voor een razendsnelle betaling van je factuur

Ken je dat? Je hebt keihard gewerkt aan een opdracht en alles netjes op tijd en volgens afspraak uitgevoerd. De factuur is inmiddels de deur uit, maar de betaling blijft uit. Je wacht en je wacht, maar er gebeurt niets… Ontzettend vervelend, want zo kun je niet verder ondernemen. Gelukkig kun je er vrij eenvoudig voor zorgen dat je facturen sneller worden betaald. In dit blog geven we je 5 praktische tips.

Veel ondernemers hebben er last van: ze moeten vaak wéken wachten op de betaling van hun facturen. En daar helpt de wettelijke betalingstermijn van 60 dagen ook niet echt bij. Vorig jaar liep de gemiddelde betalingstermijn van grote naar kleine bedrijven op tot maar liefst 41,5 dagen. Een zorgelijke ontwikkeling, want daarmee kunnen vooral kleinere ondernemers in de financiële problemen komen.

Zo worden je facturen sneller betaald

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is het daar helemaal mee eens. Zij kondigde onlangs aan dat ze de wettelijke betalingstermijn wil terugbrengen naar maximaal 30 dagen. Een goed plan, vinden ook wij bij The Blue Factor. Maar je hoeft niet te wachten tot het plan daadwerkelijk ingevoerd is. Met deze tips kun je ook nú al zorgen voor een snellere betaling van je facturen.

1. Verstuur je factuur zo snel mogelijk

Veel ondernemers zijn vooral druk met hun opdrachten en wachten daarom te lang met het versturen van de factuur. Sommigen factureren maar één keer per week, enkelen slechts eens per maand. Maar zolang je factuur nog niet de deur uit is, gaat de betalingstermijn ook nog niet lopen. En zo duurt het alleen maar nóg langer voordat je je geld binnen hebt. Factureer daarom direct, zodra je de opdracht hebt uitgevoerd.

2. Stuur deelfacturen

Bij projecten gebeurt het vaak dat ondernemers aan het eind van de maand één grote factuur sturen. Maar als je klant je vervolgens pas na twee maanden betaalt, ben je zo drie maanden verder voordat het geld op je rekening staat. Wat vaak heel goed werkt: stuur bij (grote) projecten aan het eind van iedere week een deelfactuur. Daarmee splits je de hele betaling op in stukjes. In de opdrachtbevestiging kun je hier van tevoren afspraken over maken.

3. Laat een deel al bij aanvang betalen

Je kunt ook afspreken dat je klant bij aanvang van de opdracht meteen al een deel van het totaalbedrag betaalt, bijvoorbeeld 50%. Denk niet dat dit niet kan of niet mag, het is het proberen altijd waard!

4. Neem je debiteurenbeheer serieus

Is je factuur niet betaald binnen de overeengekomen betalingstermijn? Bel dan meteen na of stuur direct een betalingsherinnering! De ervaring leert namelijk dat ondernemers die hun klanten op een positieve manier ‘achter de broek’ aan zitten, eerder betaald krijgen. Wanneer je niks van je laat horen, is je klant eerder geneigd te denken: ‘Het komt wel’. Laat je klant weten dat je op je geld wacht, dan betaalt hij gewoon sneller. Bovendien komt het ook nog eens professioneel over. Als je direct actie onderneemt, laat je zien dat jij je zaken goed op orde hebt. En zeg nu niet: ‘Hij betaalt altijd heel laat, maar het is wel een goede klant.’ Wij vinden dat je het moet omdraaien: Een goede klant betaalt gewoon op tijd…

5. Denk eens aan factoring

Wil je nóg sneller betaald krijgen? Dan is factoring misschien wel iets voor jou. Dan heb je je geld gegarandeerd dezelfde dag op je rekening staan. The Blue Factor is gespecialiseerd in factoring van mkb-ondernemers en zzp’ers. Wij ontzorgen je verder op het hele proces. Wij betalen niet alleen direct je factuur volledig uit, maar nemen ook het debiteurenbeheer van je over én het risico op faillissement van je opdrachtgever! Lees hier meer over onze werkwijze.

Terug naar overzicht

vraag een offerte aan

acceptatie en verwerken gegevens

stuur uw factuur in CC naar ons

u ontvangt de betaling binnen 24 uur

wij innen de factuur bij uw klant